Έναρξη διαδικασίας προγραμματισμού ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις

Έναρξη διαδικασίας προγραμματισμού ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις

Αρ. Πρ. 4012/2/5/2024

Προς:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργό Υγείας: Άδωνι Γεωργιάδη

Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας: Ειρήνη Αγαπηδάκη

ΔΙΟΙΚΗΣΗ  1ης  ΥΠΕ

Διοικητή:  κ. Παναγιώτη Στάθη

Υποδιοικήτρια:  κα. Μαρία Οικονόμου

Υποδιοικήτρια:  κα. Γιαννούλα Νταβώνη

ΔΙΟΙΚΗΣΗ  2ης ΥΠΕ 

Διοικητή:  κ.  Χρήστο  Ροϊλό

Υποδιοικητή:  κ.  Περικλή Αλεβίζο

Υποδιοικήτρια κα. Μαρία Δίπλα

ΚΟΙΝ:

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1ης και 2ης ΥΠε

 

Θέμα:  «Έναρξη διαδικασίας προγραμματισμού ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις»

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, επισημαίνει ότι, με βάση το υπ. αρ.  23951/25-4-2024  έγγραφο της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Αγαπηδάκη, δεν έχει πραγματοποιηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους στα βιοπαθολογικά εργαστήρια ούτως ώστε να εκφράσουν τις επιστημονικές τους απόψεις, τις θέσεις τους, χωρίς αιφνιδιασμούς, και με γνώμονα πάντα  την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι υπάρχουν ειδικές διαδικασίες και πρωτόκολλα σε κάθε εργαστήριο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υπηρετεί σε κάθε εργαστήριο.

Η διενέργεια αιμοληψιών από το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι λύση ανάγκης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση  να αντικαταστήσει τους τεχνολόγους και τους βοηθούς βιοπαθολογικών εργαστηρίων διότι μετά τη λήψη ακολουθεί το προαναλυτικό/αναλυτικό στάδιο των δειγμάτων και η επεξεργασία του στο εργαστήριο βάση πρωτοκόλλου.

Η μη ύπαρξη αναλυτών για την εκτέλεση βιοχημικών εξετάσεων και εξετάσεων πήξης, προϋποθέτει την καθημερινή ταχυμεταφορά των δειγμάτων (βιολογικό υλικό), ειδικά όταν η εξέταση είναι επείγουσα και η σταθερότητα του δείγματος μικρής χρονικής διάρκειας.  Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι  δεν υπάρχει καθημερινή ταχυμεταφορά στα εργαστήρια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υπε, θέτει τα εξής  ερωτήματα:

  1. Παρέχονται οι οδηγίες μέσω της πλατφόρμας στον λήπτη υγείας, ο οποίος θα κλείσει ραντεβού και θα έχει εξετάσεις, όπως Καμπύλη Σακχάρου-Ινσουλίνης, συλλογή ούρων 24ώρου, Mayerκοπράνων, Καλλιέργειες ούρων, οδηγίες σχετικές με την προαπαιτούμενη νηστεία ή τη λήψη/διακοπή φαρμακευτικής αγωγής; Σημειώνεται, ότι αν δεν ακολουθηθούν σαφείς οδηγίες τότε τα εργαστηριακά αποτελέσματα είναι παραπλανητικά,  οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση και ακατάλληλη θεραπεία.
  2. Αν η δημιουργία ηλεκτρονικού ραντεβού είναι προς όφελος των πολιτών και έχει ως στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, τότε τι θα συμβεί στην περίπτωση, που ο πολίτης θα προσέλθει στο προγραμματισμένο ραντεβού του αλλά δεν θα εκτελούνται όλες οι εξετάσεις ή μέρος αυτών; Υπενθυμίζουμε, ότι 14 από τα 30 εργαστήρια στην 1η ΥΠε διαθέτουν βιοχημικό αναλυτή για μικρή γκάμα εξετάσεων. Συνεπώς, το ηλεκτρονικό ραντεβού θα μειώσει την προσβασιμότητα των πολιτών σε δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις, καθώς αυτές  αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και εκτελούνται χωρίς προηγούμενο ραντεβού στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

Αν παρόλα αυτά, προχωρήσετε στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού ραντεβού, τότε επισημαίνουμε ότι τα εργαστήρια θα πρέπει να είναι στελεχωμένα τουλάχιστον με 5-6  τεχνολόγους/βοηθούς, 2 βιοπαθολόγους και 1 διοικητικό υπάλληλο  για γραμματειακή υποστήριξη. Επί προσθέτως, απαιτείται εξοπλισμός εργαστηρίων με τους απαραίτητους αναλυτές ή την καθημερινή και τακτική μεταφορά των βιολογικών υλικών στο Κεντρικό Βιοπαθολογικό Εργαστήριο.

Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε ζητάει μία εποικοδομητική συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Αγαπηδάκη, για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Σύλλογος μας,  ζητάει να επανεξετάσετε το θέμα ώστε να μην προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα επιλυθούν.

Στην διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

 

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ