ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ  1ης   & 2ης ΥΠε

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1ΗΣ ΥΠε  & 2Ης ΥΠε

 

Aρ. Πρ. 1884

Αθήνα, 24/2/2021

 

To Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης κα 2ης ΥΠε

στην συνεδρίαση της 18ης -2-2021 ενέκρινε

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

το κάτωθι ψήφισμα διαμαρτυρίας:

Το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,  εξοπλισμού και τη διαρκή αύξηση κρουσμάτων COVID σε συναδέλφους, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες  μονάδες Υγείας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με απειλές και διώξεις σε βάρος μας.

Αντί να ληφθούν μέτρα και να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δημόσιες μονάδες Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση απειλεί με διώξεις τους υγειονομικούς, ακόμη και τους Προέδρους Ομοσπονδιών και Σωματείων Εργαζομένων, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας.

Στο σχεδιασμό διαχείρισης της πανδημίας θα έπρεπε να συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος ασθενών και εργαζομένων, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας σε εστίες διασποράς, όπως ήδη έχει προβλεφθεί με τις διατάξεις των ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 και της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία».  Αντιθέτως πληθαίνουν οι συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων, που νόσησαν, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συναδέλφων στο Νοσοκομείο «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ», σε συνδυασμό με την απόρριψη του αιτήματος μας να συμπεριληφθεί η νόσος COVID σε υγειονομικούς ως επαγγελματικός κίνδυνος.

     Στην κατεύθυνση αυτή,  καταδικάζουμε την άδικη και συκοφαντική επίθεση της Yποδιοικήτριας της 1ης ΥΠε κας Νταβώνη  στην Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας,  καθώς και την μεθόδευση  ανυπόστατων καταγγελιών και απειλών σε βάρος του Προέδρου του Σωματείου μας κ. Τρυφουλτσάνη  Τρύφωνα.

Οι πρακτικές αυτές έρχονται να προστεθούν στην εκδικητική μετακίνηση  στο νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ”, με απώτερο σκοπό την μεθόδευση της απόλυσής του, του επικουρικού γιατρού Κ. Καταραχιά,  Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ”,  ενώ παράλληλα σχηματίζονται δικογραφίες και καλούνται σε “απολογία” η Αφρ. Ρέτζιου,  Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και ο Μ. Γιαννακός, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, με βάση τον απαράδεκτο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Συνεχίζουμε, αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης, να διεκδικούμε:

  • Ανάκληση της απόλυσης και των διώξεων σε βάρος των συναδέλφων. Να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος συναδέλφων που νόσησαν ή εκτέθηκαν.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ασθενών στις μονάδες Υγείας.
  • Καταγραφή των κρουσμάτων COVID στους υγειονομικούς ως εργατικά ατυχήματα, και ένταξη των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ