Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αρ. Πρ. 3069/22/2/2023

 

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:  κ. Αθανάσιο Πλεύρη

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:  κα Ασημίνα Γκάγκα

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: κ. Θεόδωρο  Σκυλακάκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΟΙΝ:

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1ης και 2ης ΥΠΕ

 

 Θέμα: «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας»

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών 13/2/2023  και την ΚΥΑ με θέμα «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων  του Υπουργείου υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του», με θλίψη διαπιστώσαμε ότι συνεχίζονται οι αδικίες, οι ανισότητες, οι κατηγοριοποιήσεις, οι υποβαθμίσεις,  οι αποκλεισμοί και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας.

Με δεδομένο ότι το μισθολόγιο του ν. 4354/2015, δημιούργησε τεράστιες μισθολογικές ανισότητες και περικοπές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η αλλαγή του και η αναμόρφωση του είναι μία ευκαιρία για την πολιτεία να ανταμείψει  με πράξεις  τους υγειονομικούς.

Αντί αυτού, παρατηρείται:

  • Κατηγορίες που πλαισιώνουν τις υπηρεσίες υγείας έχουν αποκλειστεί από την καταβολή του επιδόματος όπως οι ΔΕ οδοντοτεχνιτών – ΔΕ βοηθών οδοντοτεχνιτών, ΠΕ και ΤΕ κοινωνικών λειτουργών, ΠΕ ψυχολόγων, ΠΕ ειδικών παιδαγωγών, ΤΕ διατροφής-διαιτολογίας,  ΠΕ, ΤΕ λογοθεραπευτών, ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ διοικητικού προσωπικού.
  • Για την κατηγορία ΠΕ, ΤΕ Οδοντοτεχνιτών προβλέπεται η κατάταξή τους στην Γ’ κατηγορία, ενώ αντίθετα αγνοούνται παντελώς οι ΔΕ οδοντοτεχνίτες – ΔΕ βοηθοί οδοντοτεχνιτών,  παρόλο που ο χώρος και η εργασία είναι ενιαία.
  • Για πρώτη φορά προβλέπεται διαφορετικό ανθυγιεινό για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία.
  • Όλες οι κατηγορίες εργαστηριακών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, καθώς και ειδικότητα ΥΕ καθαριστών βρέθηκαν από την Α’ κατηγορία στη Γ’. Αναρωτιόμαστε, εάν αυτό είναι προάγγελος για τη μη ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο μέλλον.
  • Υγειονομικοί και εργαστηριακοί με την ίδια ειδικότητα που ασκούν τα καθήκοντά τους στον ίδιο εργασιακό χώρο, κατατάσσονται σε διαφορετική κατηγορία με βάση τη βαθμίδα εκπαίδευσης.
  • Επίσης, παρατηρείται εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα να κατατάσσονται σε διαφορετική κατηγορία επιδόματος ανάλογα με το χώρο εργασίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ειδικότητα των ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων, η οποία κατατάσσεται στο ΕΚΑΒ στην κατηγορία Α’,  στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στην Β’ κατηγορία ενώ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στην Γ’ κατηγορία.
  • Ένα ακόμα δείγμα ανισότητας είναι ότι οι ειδικότητες εργαζομένων στην Τεχνική Υπηρεσία των Υγειονομικών Περιφερειών δεν εντάσσονται στο ανθυγιεινό επίδομα όπως σωστά εντάσσονται οι αντίστοιχες ειδικότητες στις τεχνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων.
  • Τέλος, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν αναγράφονται τα Τοπικά Ιατρεία σε κανένα από τους φορείς ένταξης.

Η τεχνική του «διαίρει και βασίλευε» χρησιμοποιείται στην πληροφορική στον σχεδιασμό αλγορίθμων με μεγάλη επιτυχία αλλά δεν αποτελεί ασφαλή τεχνική στο σχεδιασμό και στην αναμόρφωση της Π.Φ.Υ.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις και στους αποκλεισμούς, τα αιτήματα του Συλλόγου μας, είναι:

  • Να τροποποιηθεί άμεσα η ΚΥΑ και να συμπεριληφθούν όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων που έχουν αποκλειστεί.
  • Στην Α’ κατηγορία πρέπει να εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι στην Π.Φ.Υ., χωρίς διακρίσεις ανά κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ.
  • Ο διπλασιασμός του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στην Π.Φ.Υ.
  • Για όλους τους εργαζόμενους στην ΠΦΥ ένταξη στα ΒΑΕ

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ