Δελτίο Τύπου 23.12.2021

Η οικ. 5318/16.12.2021 απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας

1. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, επικαλούμενη το αρθρ. 49 του Ν. 3528/2007, αποφάσισε την άρση της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών του προσωπικού των Νοσοκομείων ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δομών ΠΦΥ. Η προσεκτική, όμως, ανάγνωση της απόφασής της οδηγεί στη διαπίστωση ότι επιδιώκεται το ίδιο (η αναστολή χορήγησης αδειών) με ευθύνη άλλων οργάνων. Η άδεια δεν θα λαμβάνεται αυτοδίκαια, με μόνη την αίτηση του υπαλλήλου, αφού τίθεται ως προϋπόθεση η προηγούμενη θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης, στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος, και η σύμφωνη γνώμη του Διοικητή/Πρόεδρου του φορέα «λαμβάνοντας πάντα μέριμνα, ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση, με την αυτοπρόσωπη παρουσία ικανού αριθμού υπαλλήλων, η ομαλή λειτουργία του φορέα και η κάλυψη των έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπισή της διασποράς του κορωνοϊού Sars-cov-2». Όμως, η Αναπληρώτρια Υπουργός παρέβλεψε εκείνα που ορίζει το αρθρ. 49 του ΥΚ και, μάλιστα, «νομοθέτησε» με αυτό που διαλαμβάνει στην απόφασή της. Συγκεκριμένα:

α. Η παρ. 2 του αρθρ. 49 του ΥΚ ορίζει ότι η υπηρεσία, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος, χορηγεί υποχρεωτικά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους την κανονική άδεια, πού δικαιούται αυτός, ακόμη κι αν  δεν τη ζήτησε.

β. Η παρ. 3 ορίζει ότι επιτρέπεται να μη χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, μετά όμως από έγκριση του οργάνου που προΐσταται, εκείνου που είναι αρμόδιο για τη χορήγηση άδειας. Αν τέτοιο όργανο δεν υπάρχει, αποφασίζει το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της άδειας.

1. Έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια κατάσταση που σε λιγότερο από δύο μήνες θα διαρκεί δύο έτη. Πρόκειται, δυστυχώς, για κανονικότητα, η οποία προέκυψε από την εφαρμογή της πολιτικής που λέγεται ότι δήθεν εξασφαλίζει τη μη διασπορά και ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ένα από τα οποία είναι η ετήσια άδεια ανάπαυσης.
  2. Ό,τι κι’ αν λέγεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό, οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι ατελέσφορες, όπως έδειξε η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, αλλά και όπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού που εισήχθη για ψήφιση στη Βουλή. Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν και πάλι. Οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται, οι μετακινήσεις – μπαλώματα αποδυναμώνουν τον ένα φορέα στο όνομα αντιμετώπισης του προβλήματος από άλλο φορέα.
  3. Η οδηγία μας προς τα μέλη του Συλλόγου είναι η υποβολή αίτησης για λήψη άδειας. Οι προϊστάμενοί τους οφείλουν να χορηγήσουν την άδεια, με δεδομένο ότι δεν προέκυψαν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας δέκα ημέρες πριν το τέλος του έτους 2021. Αν αυτό δεν γίνει με ανάμειξη άλλων οργάνων, το σίγουρο είναι η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και γι’ αυτό θα μηνυθούν.