ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.1.2021

Aρ. Πρ. 1798

Αθήνα, 18/1/2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.1.2021

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε είναι αρωγός στην προσπάθεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ίδρυση εμβολιαστικών Κέντρων στην Αττική, όπως αρωγός ήταν και στην ίδρυση των Κέντρων Covid-19. Σκοπός είναι η στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ιατρεία,  σε ενίσχυση του υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο επίπεδο επαφής των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας, με ένα σύστημα υγείας με συνεχές πρόγραμμα υγειονομικής φροντίδας.

Καταγγέλλουμε την διαδικασία της απόφασης των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών, που με πρόσχημα τον εμβολιασμό κατήργησε χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους τακτικά ιατρεία, εργαστήρια (φυσικοθεραπευτήρια, μικροβιολογικά, ακτινολογικά, οδοντοτεχνικά), Κέντρα Μάνας και Παιδιού,  καταργώντας γενικότερα το έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετατρέποντας την Π.Φ.Υ. σε πρόληψη μιας νόσου Covid-19, προχωρώντας και σε εμβολιαστικά κέντρα. Η αποδυνάμωση των Ιατρείων των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Ιατρείων θα σας βρει υπόλογους απέναντι στην τοπική κοινωνία της κάθε περιοχής.

Τα  προβλήματα που δημιουργήθηκαν  τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας του Κορωνοϊού  στον πολύπαθο χώρο της Υγείας  ήρθαν να προστεθούν  στα τόσα άλλα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι υγειονομικοί υπάλληλοι όλης της χώρας  κατά την άσκηση των καθηκόντων μας και συγκεκριμένα εμείς  που υπηρετούμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Υπηρετούμε  σε έναν τομέα ευαίσθητο,  κρίσιμο για την υγεία της κοινότητας, αλλά απαξιωμένο εδώ και χρόνια από την πολιτεία.  Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  που θα έπρεπε να είναι η ναυαρχίδα του Ε.Σ.Υ κατέληξε να είναι ουραγός  και ταλαιπωρημένη  και  ως συνήθως  χρησιμοποιείται κατά το δοκούν  για να καλύψει τα κενά του συστήματος  με συνέπεια να παίζει δυστυχώς τον ρόλο του κομπάρσου αντί του πρωταγωνιστή.

Η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά όλα αυτά τα προβλήματα και ανέδειξε  νέες ελλείψεις  αλλά και πολλές φορές την   αδυναμία διαχείρισης από τους διοικούντες που έχουν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων.

Μία πολιτική επιλογή για την πρόληψη της επόμενης μέρας ήταν και η κατάργηση από τον προϋπολογισμό των 96 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το έτος 2021.  Όταν μετακινούνται  συνεχώς  και χωρίς σχεδιασμό ιατρικό και λοιπό προσωπικό, όταν ακυρώνονται  ραντεβού και όταν καταργούνται τμήματα (φυσικοθεραπευτήρια, Κέντρα Μάνας και Παιδιού) που με πολύ κόπο έχουν συσταθεί και το ίδιο το σύστημα απαξιεί και υποβαθμίζει τις δομές του, τότε φεύγει και ο κόσμος από τις δομές της κρατικής  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος που φεύγει δεν επιστρέφει εύκολα παρά μόνο όταν δεν έχει τους πόρους να απευθυνθεί κάπου αλλού. Ασθενείς με χρόνια νοσήματα απορρυθμίζονται, υποθεραπεύονται  και ο προσυμπτωματικός  προληπτικός έλεγχος ουσιαστικά καταργείται  ή μετατίθεται για αργότερα που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει  πότε θα είναι αυτό.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει στα όρια του  τους επαγγελματίες υγείας και έχει αρχίσει να διαταράσσεται  η εργασιακή ειρήνη, αρμονία αλλά και υγεία του προσωπικού (μετακινήσεις,  αλλότρια καθήκοντα, αλλαγή ωραρίων, αβεβαιότητα  κτλ). Τα κύρια αυτά συστατικά ποτέ δεν έχουν ληφθεί  σοβαρά  και κάθε φορά δίνονται αίολες υποσχέσεις χωρίς προοπτική και φυσικά χωρίς αναγνώριση, (ακόμα και τα χειροκροτήματα υπέρ του υγειονομικού προσωπικού έσβησαν και σίγησαν  τόσο ξαφνικά  όσο  ξαφνικά είχαν μπει στην ζωή μας  στην έναρξη της πανδημίας).

Τα προβλήματα πολλά, οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα στην Πρωτοβάθμια  Φροντίδα  Υγείας  ακόμα περισσότερες, και οι αγώνες  ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο σκληροί ακόμα πιο απαραίτητοι  αλλά ταυτόχρονα ακόμα πιο απαιτητικοί.

Η κάλυψη του προγράμματος εμβολιασμού, απαιτεί «αποκλειστική» απασχόληση σημαντικού αριθμού ιατρών, οι οποίοι έως σήμερα, εξυπηρετούσαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Χωρίς συνταγογράφηση, χωρίς κλινική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό, με κατάργηση των ιατρικών ιατρείων ειδικότητας,  χωρίς ο χρήστης υγείας να μπορεί να βρει το ιατρό του, προβλέπουμε να υπάρχει υγειονομική βόμβα που θα σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πληθυσμό. Συμπερασματικά, η υλοποίηση του εμβολιασμού, που όλοι μας ευελπιστούμε να μας οδηγήσει σε έξοδο από το «τούνελ», δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ορθής αντιμετώπισης όλων των άλλων χρονίων και μη νοσημάτων, να οδηγήσει σε ακύρωση των ιατρικών ραντεβού δηλαδή να αφεθούν στην «τύχη» τους οι συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης, υγειονομικής φροντίδας και αποκατάστασης.

Τα θέματα μη επαρκούς στελέχωσης προσωπικού είναι γνωστά, ο χρόνος ήταν αρκετός, αφού θα συμπληρώσουμε ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας,   παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία δεν φρόντισε για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατά συνέπεια δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα στερηθούν, για μεγάλο διάστημα, βασικές και κρίσιμες για την υγεία τους ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι στην 1η και 2η ΥΠε (Αττικής) λέμε όχι στην αποδυνάμωση, διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πρόσχημα τα εμβολιαστικά κέντρα. Ζητάμε την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με υγειονομικό, ιατρικό,  λοιπό προσωπικό και την μονιμοποίηση όλου του προσωπικού (επικουρικού και προσωπικού ΟΑΕΔ).

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ