ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ

ΠΡΟΣ:

ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ & ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΕΣ   1ης    & 2ης  ΥΠε

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1ης και 2ης ΥΠε

Κοιν: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1ΗΣ  και 2ης ΥΠε

Θέμα: «Σχετικά με την συμμετοχή Μαιών/Μαιευτών  στον εμβολιασμό έναντι του  Covid 19»

Οι Μαίες και οι Μαιευτές με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και πρακτικές (κλινικές) γνώσεις τους,  ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, σε όλα τα στάδια παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας  (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια).

Σύμφωνα δε με το άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος: 351/1989 ΦΕΚ 159/Α/ 14-06/1989 – σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα Μαιών/ Μαιευτών –  και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2.1.1 (περί γενικών καθηκόντων) αναφέρεται ρητά ότι στα επαγγελματικά καθήκοντα ανήκει η εκτέλεση φαρμακευτικής αγωγής κατόπιν ιατρικής εντολής και οδηγίας και η παρασκευή παρεντερικών διαλυμάτων (από το στόμα, ορθό, κόλπο, ενέσεις υποδόριες, ενδομυϊκές, ενδοδερμικές, ενδοφλέβιες).

Το κάθε εμβόλιο μπορεί να μην αποτελεί φαρμακευτική αγωγή αλλά συνήθως  δεν είναι κάτι περισσότερο από μία έγχυση στον ανθρώπινο οργανισμό, νεκρού ή αδρανοποιημένου νοσογόνου  παράγοντα ο οποίος είναι υπεύθυνος για μία ασθένεια και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα.  Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται  σήμερα από την ιατρική επιστήμη μπορεί να έχουν τόσο προληπτικό (απόκτηση ανοσίας απέναντι σε κάποιο νέο λοιμογόνο μικροοργανισμό) όσο όμως και θεραπευτικό ρόλο.

Η πρόληψη και η θεραπεία αποτελούν βασικές αρμοδιότητες κάθε επαγγελματία υγείας που υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ιδιαίτερα των Μαιών/ Μαιευτών.

Η Μαία/Μαιευτής αποτελούν βασικό και απαραίτητο μέλος της διεπιστημονικής ομάδας  στην παροχή  και φροντίδα υγείας της κοινότητα.

Η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει  εκτός από μαθήματα σχετικά με την ειδικότητα τους και γενικά μαθήματα Δημόσιας Υγείας – πρόληψη ασθενειών  και πρώιμη διάγνωση – Αγωγής Υγείας, Φαρμακολογία, Ιολογία, υγειονομική και κοινωνική οργάνωση κ.ά.

Για τον λόγο αυτό η/ο Μαία /Μαιευτής  μπορεί και παρέχει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της ΠΦΥ, ολιστική και αποτελεσματική  φροντίδα υγείας όχι μόνο στην γυναίκα και το νεογνό αλλά και σε όλη την οικογένεια. Μέρος αυτής αποτελεί και η πρόληψη (π.χ. εμβολιασμός).

Η συμμετοχή τους στην  προαγωγή και αγωγή υγείας αποτελεί υποχρέωση  και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλότριο καθήκον. Έτσι οι Μαίες/τές  οφείλουν αφού εξασφαλίσουν  την κατ΄ ελάχιστον συνέχεια του Μαιευτικού τους έργου (φροντίδα γυναικών κατά την περιγγενητική περίοδο, προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνου τραχήλου μήτρας -Τεστ Παπ – κ.ά.) θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν  στους εμβολιασμούς έναντι του  Covid-19, όπως με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος πράττουν καθημερινά όταν συμβουλεύουν και εκτελούν εμβολιασμούς (για τον HPV, αντιγριπικό εμβολιασμό, για τον Πνευμονιόκοκκο κ.τ.λ.) αλλά και όπως έπραξαν σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν (H1N1).

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε και καλούμε όλες και όλους της Μαίες και τους Μαιευτές να συμμετάσχουν σ αυτήν την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού έναντι του Covid-19 όπως ορίζει η υπεύθυνη συνείδηση κάθε επαγγελματία υγείας.

Με την πράξη τους αυτή οι Μαίες/τες δηλώνουν έτσι το παρόν τους όχι μόνο στην παρούσα υγειονομική κρίση αλλά κυρίως  στην επόμενη μέρα όπου θα μπορούνε να διεκδικήσουν με αποτελεσματικότητα τα δίκαια πάγια αιτήματα τους.

Μέσα σ αυτά είναι η απασχόληση με αμιγώς μαιευτικά καθήκοντα, η δημιουργία του θεσμοθετημένου δικτύου Μαιών, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει καθώς και τόσα άλλα χρόνια αιτήματα που δεν επιτρέπουν στην/στον Μαία/τη της Πρωτοβάθμιας φροντίδας να ασχοληθεί και να εκπληρώσει τον ρόλο του μέσα σ αυτήν ο οποίος δεν είναι άλλος από την προετοιμασία και  προστασία της γονεϊκότητας, την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού (με παράλληλη μείωση των καισαρικών τομών), την μείωση της περιγεννητικής και νεογνικής  θνησιμότητας, αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού, προληπτικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνου του τραχήλου και του μαστού,  συμβουλευτική και υποστήριξη στην εμμηνόπαυση καθώς επίσης και η προαγωγή και αγωγή υγείας  με έμφαση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ