ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.11.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.11.2020

Αρ. Πρ. 1719/30/11/2020

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  30.11.2020

Η οικονομική κρίση που διανύουμε ταυτόχρονα με την πανδημία που συγκλονίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποδεικνύουν περίτρανα πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η Δημόσια, Καθολική και Δωρεάν Υγεία για όλους!

Ενημερωθήκαμε για έγγραφο στο οποίο καταγράφονται εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας covid-19 όπου κατά περίπτωση θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Είναι αδιανόητο, και χρονικά άκαιρο να διαχωρίζουμε, «διαίρει και βασίλευε» τους εργαζόμενους, όταν έχουν ανασταλεί οι κανονικές άδειες τους, ενώ καθημερινά έρχονται σε άμεση επαφή με συμπτωματικούς, ασυμπτωματικούς ασθενείς.  Είναι γνωστό ότι στις μονάδες υγείας ελλοχεύει ο κίνδυνος  να νοσήσουν όλοι όσοι εργάζονται, πολλοί συνάδελφοι έχουν μπει σε καραντίνα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους,  επομένως η χορήγηση του επιδόματος θα έπρεπε να γίνει ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Οι μνημονιακές πολιτικές έπληξαν ανεπανόρθωτα το εισόδημα των εργαζόμενων στην υγεία καταργώντας τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, σε μία περίοδο όπου ήταν οι ίδιοι που μας απαξίωναν και μας κατηγορούσαν δημόσια ως υπεύθυνους για τα μνημονιακά δεινά της χώρας, οι ίδιοι τώρα μας χαρακτηρίζουν ήρωες, μας επαινούν και μας χειροκροτούν.

Η κυβέρνηση, αντί ως αναγνώριση της προσφορά μας, να επαναφέρει το δώρο Χριστουγέννων, προσπαθεί να ξεγελάσει την κοινωνία δίνοντας μας ένα βοήθημα και μάλιστα επιλεκτικά, σύμφωνα με καταστάσεις που πρέπει να αποστείλουν οι διοικητές για το ποιοι εμπλέκονται άμεσα σε περιστατικά covid-19.

Πρόκειται για μία κίνηση παράλογη, άδικη, διχαστική και επικίνδυνη για τη συνοχή της Π.Φ.Υ. αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη φροντίδα των ασθενών συνεισφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι της Π.Φ.Υ. και όχι μόνο όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αναστολή της κανονικής άδειας, γιατί ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Το.Μ.Υ. υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν νοσήσει από τον SARS -CoV2.

Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλεί η κατηγοριοποίηση των συναδέλφων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να κάνει με έγγραφο της σε όλες τις ΥΠε, σχετικά με το ποιοι υγειονομικοί «ασχολούνται αυτή την περίοδο με ασθενείς covid-19».

Όλοι οι συνάδελφοι και όλο το ΕΣΥ είναι στη μάχη του covid-19. Ο καθένας από το πόστο του. Μην τολμήσει κανείς να βγάλει έξω κανέναν από οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και από κανένα κλάδο, μην τολμήσει κανείς να κατηγοριοποιήσει τους συναδέλφους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία την υγειονομική  και οικονομική κρίση στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΠΦΥ, οι οποίοι στηρίζουν με αυταπάρνηση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης  την Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

 Διεκδικούμε άμεσα:

 • Μέτρα Ατομικής Προστασίας (MAΠ) για όλους με έγκαιρη προμήθεια ώστε να μην κινδυνεύει κανείς – μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
 • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, των εργαζομένων στην Π.Φ.Υ.
 • Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας (ήδη το παίρνουν οι επισκέπτες υγείας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που πριν ανήκαν στα νοσοκομεία), οδοντοτεχνίτες, εργοθεραπευτές, διοικητικούς, τεχνικούς, και σε όσες ειδικότητες το δικαιούνται.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Π.Φ.Υ.
 • Διορισμοί ιατρικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους της Π.Φ.Υ και των Κεντρικών Υπηρεσιών.
 • Να κατατεθεί άμεσα το πλαίσιο των οργανισμών των ΥΠε και των Κέντρων Υγείας. Η Δημιουργία Οργανισμού είναι μονόδρομος.
 • Οργάνωση του Κέντρου Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας (ΚΔΙΕ) σε πλήρη λειτουργία, άμεσα.
 • Ειδικό μισθολόγιο των εργαζομένων στην Π.Φ.Υ.
 • Επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής των ιατρών των Κέντρων Υγείας στα ΚΕΠΑ με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
 • Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας (ακτινολογικών, βιοπαθολογικών, οδοντοτεχνικών, φυσικοθεραπευτηρίων).
 • Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε όλα τα Κέντρα Υγείας.
 • LIS σε όλα τα εργαστήρια.
 • Οδοιπορικά για όσους επαγγελματίες υγείας παρέχουν υπηρεσίες εκτός Κέντρων Υγείας στην κοινότητα (π.χ. φυσικοθεραπευτές, κατ’ οίκον νοσηλεία, δράσεις με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα).
 • Οργάνωση και ανάπτυξη του τμήματος Μάνας και Παιδιού, οικογενειακού προγραμματισμού, προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα.
 • Οργάνωση και ανάπτυξη του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής με σκοπό το θεραπευτικό κομμάτι.
 • Πρόβλεψη και σχεδιασμός κρίσεων αντίστοιχες του κορωνοϊού, ώστε σε επόμενη κρίση να είμαστε σε ετοιμότητα. Προγραμματισμός επιχειρησιακού σχεδίου σε περιπτώσεις κρίσεων και διαχείριση αυτών.
 • Ιατρός Εργασίας.
 • Τεχνικός Ασφαλείας.
 • Μόνιμη θέση ακτινοφυσικού, για την αδειοδότηση και λειτουργία των ακτινολογικών εργαστηρίων. Η παρουσία ακτινοφυσικού είναι πλέον απαραίτητη σε κάθε ΥΠΕ.
 • Ανάπτυξη υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας στα Κέντρα Υγείας.
 • Ενίσχυση της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων.
 • Ραντεβού και ακυρώσεις στα Κέντρα Υγείας μέσω των ΚΕΠ – δημιουργία σταθερού αριθμού χωρίς χρέωση για ραντεβού και ακυρώσεις.

Μέσα από αυτήν την κρίση αναδεικνύεται ο ρόλος της Π.Φ.Υ. και των Δημόσιων Νοσοκομείων. Οργανικό κομμάτι της Π.Φ.Υ. είναι όλοι οι επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, φυσικοθεραπευτές, εργαστηριακοί  διοικητικοί, εργοθεραπευτές,  και όλοι όσοι προσφέρουν έργο στα Κέντρα Υγείας, Τοπικά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Το.Μ.Υ. όπως και στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Τώρα ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι στις  δομές αυτές εκτός από την ηθική επιβράβευση να λάβουν και έμπρακτη συμπαράσταση και αναγνώριση του έργου τους.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να «στοχεύει» στην πολιτική που αξιοποιεί ακόμη και την πανδημία για την επέκταση και την βελτίωση των Δημόσιων Δομών Υγείας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠε παρακολουθεί  στενά τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Π.Φ.Υ. έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και διαβεβαιώνουμε όλους τους πολίτες ότι καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την Δημόσια  Δωρεάν Υγεία.

Δεν θα πάψουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, δεν θα πάψουμε να παλεύουμε στην πρώτη γραμμή για το ύψιστο αγαθό της υγείας!!!

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ