ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.7.2020

O Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας συναντήθηκε με τον Διοικητή της 1ης ΥΠε  κ. Παναγιώτη Στάθη και τις Υποδιοικήτριες κα Γιαννούλα Νταβώνη και κα Μαρία Οικονόμου  στο κτήριο της 1ης ΥΠε την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  με τον Διοικητή  της 2ης ΥΠε  κ. Xρήστο Ροϊλό   και τον υποδιοικητή κ. Περικλή Αλεβίζο την Τετάρτη  3 Ιουνίου 2020 στο κτήριο της 2η ΥΠε.

Το κλίμα, και στις δύο συναντήσεις ήταν θετικό, συζητήθηκαν  θέματα για την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας. Ο Σύλλογος μας είναι αρωγός στην προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των χρηστών υγείας, ασφαλισμένων,  ανασφάλιστων και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στις Υγειονομικές Περιφέρειες καθώς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

• Οργανισμός, οργανόγραμμα ανά ΥΠε και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Καμία περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες όπως οδοντοτεχνίτες, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διοικητικούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνικό προσωπικό, και σε όσους άλλους το δικαιούνται.
  • Ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και ανθυγιεινά (ασφάλιση),  στα Κ.Υ., με αναδρομική ισχύει από το 2011 χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.
  • Ειδικό μισθολόγιο στην Π.Φ.Υ. και στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
  • Διαγωνισμοί προμήθειες – Απρόσκοπτη προμήθεια με υλικά και αντιδραστήρια – Προγράμματα ΕΣΠΑ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Υπηρεσιακά Συμβούλια – Πειθαρχικά Συμβούλια – Επιστημονική Επιτροπή.
  • Διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τις υπόλοιπες υπηρεσίες Δημοσίας Υγείας και αξιοποίηση του ρόλου της Π.Φ.Υ και των δομών αυτής.
  • Ενημέρωση για τις μετακινήσεις προσωπικού στην Διοίκηση της 1ης ΥΠε.
  • Τμήμα Βιοιατρικής Τεχνολογίας – λειτουργία – Συνεργασία με ΕΦΚΑ.
  • Δωρεές που δόθηκαν στα Νοσοκομεία για τους εργαζόμενους που εργάστηκαν στις Μονάδες Covid-19 να επεκταθούν και στους εργαζόμενους αντίστοιχα της Π.Φ.Υ.
  • Υπερωρίες για το 2020.
  • Ακτινοφυσικός – μόνιμη θέση.
  • Μηχανογράφηση LIS σε όλα τα εργαστήρια.
  • Εκσυγχρονισμός υλικοτεχνικής υποδομής σε κτήρια, ιατρικά μηχανήματα όπως παραδείγματος χάρη ακτινολογικά, μικροβιολογικά κ.α.
  • Ακτινολογικά – εξοπλισμός u/s για μηχανήματα υπερήχων, μαστογράφων, ψηφιακών ακτινολογικών, μέτρηση οστικής πυκνότητας, πανοραμικά κεφαλομετρικά.
  • Στελέχωση των δομών υγείας με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό – προσλήψεις.
  • Μονιμοποίηση άμεσα όλων των εργαζομένων (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ).
  • Οδοιπορικά για όσους επαγγελματίες παρέχουν υπηρεσίες εκτός Κέντρου Υγείας, στην κοινότητα (π.χ. φυσικοθεραπευτές, νοσηλεία κατ’ οίκον, δράσεις με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα).
  • Δίκτυο Μαιών – Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας – Διεπιστημονική Επιτροπή.
  • Ενίσχυση της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων.
  • Επίδομα θέσης σε όποιον εκτελεί καθήκοντα προϊσταμένου (π.χ. νοσηλευτικού τμήματος, γραμματείας, εργαστηρίων) στις δομές της 1ης ΥΠε, 2ης ΥΠε και της Π.Φ.Υ.
  • Καμία μετακίνηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Ακύρωση των μετακινήσεων του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στα Νοσοκομεία οι οποίες είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητος και οδηγούν στην αποδιοργάνωση –  αποδόμηση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.
  • Κεντρικά Εργαστήρια – Δεληγιώργη εκσυγχρονισμός και παραμονή στο υπάρχον κτήριο. Ενίσχυση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Οδοντοτεχνικά – προμήθεια υλικών – σύμβαση για μεταλλικούς σκελετούς οδοντοστοιχιών μέσω ΕΟΠΥΥ.
  • Εξοπλισμός, συντήρηση μηχανημάτων στα φυσικοθεραπευτήρια.
  • Πλήρη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και ειδών απολύμανσης και καθαριότητας για την προστασία όλου του προσωπικού και των πολιτών.
  • Τεχνικοί Ασφαλείας.
  • Ιατρός Εργασίας.
  • Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας.
  • Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής.
  • Πόθεν Έσχες.
  • Ανάπτυξη και λειτουργία των Το.Μ.Υ – Λοιπό επικουρικό προσωπικό – ΟΑΕΔ.
  • Πενταψήφια ραντεβού – Δημιουργία τηλεφωνικού ραντεβού χωρίς χρέωση και ακύρωση ραντεβού.
  • Χώρο για τα πολιτιστικά δρώμενα του Συλλόγου (θεατρική ομάδα, χορός κτλ).

Ο Σύλλογος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Π.Φ.Υ. με αίσθημα ευθύνης, σκόπιμα, συνειδητά και συστηματικά. Θέλουμε και ζητούμε ένα Δημόσιο, ισχυρό και βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαιτούμε οι πολίτες της χώρας μας να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην υγεία και στη ζωή.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ