ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διοίκηση 2ης ΥΠΕ

Διοικητή κ. Χρήστο Ροϊλό

Υποδιοικητή κ. Αλεβίζο Περικλή

 

Κοιν: 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:  κ. Βασίλη Κικίλια

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:  κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Κωτσιόπουλο Ιωάννη

Αρ. Πρ. 1489/3/7/2020

 

Την Τρίτη 23/6/2020 μέλη της Ομάδας Εργασίας για την Α’θμια συναντήθηκαν με τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Ροϊλό, με σκοπό να διευθετηθεί το πρόβλημα προμήθειας αντιδραστηρίων για τα εργαστήρια των Κ.Υ. ευθύνης της και ιδιαίτερα του Κεντρικού Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου (Κ.Β.Ε.).

Η απάντηση ήταν να ανασταλούν οι αιμοληψίες για τις ομάδες που δεν υπάρχουν διαγωνισμοί έως αυτοί γίνουν.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Κ.Β.Ε.Α επωμίσθηκε τη διεκπεραίωση των δειγμάτων όλης της 2ης ΥΠΕ σε ορμόνες, βιταμίνες και καρκινικούς δείκτες, δηλαδή και αυτών που εκτελούνταν μέχρι πρόσφατα στο Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας. Αποτελεί λοιπόν το μοναδικό Εργαστήριο της 2ης ΥΠΕ  που εκτελεί αυτές τις ομάδες εξετάσεων στην Α’θμια , χωρίς καμία επιπλέον στελέχωση του, παρά τον διπλασιασμό των δειγμάτων.

Σαν «αναγνώριση» η Διοίκηση επέλεξε να αφήσει στο κενό τις νέες ανάγκες που προέκυψαν σε αντιδραστήρια και να αναστείλει τις αιμοληψίες με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες αλλά και τα εργαστήρια της..

Η συμπεριφορά αυτή μας βρίσκει απολύτως αντίθετους.

Καταγγέλλουμε την αναστολή των αιμοληψιών σαν μέτρο που δεν πρέπει να αφορά  καμία Μονάδα.

Επισημαίνουμε ότι η Δημόσια Π.Φ.Υ. και η δωρεάν εργαστηριακή κάλυψη του πληθυσμού, συνεπικουρούμενη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, είναι περισσότερο από ποτέ σημαντική. Οι εργαστηριακοί (όπως και όλοι οι υπάλληλοι, Υγειονομικοί και Διοικητικοί),  ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η σημερινή συγκυρία, με πλήρη συναίσθηση καθήκοντος, αλλά είναι αδύναμοι χωρίς τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία των Εργαστηρίων και των Μονάδων Υγείας.

Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει την έγκαιρη και απρόσκοπτη εξασφάλιση αντιδραστηρίων στα Εργαστήρια αρμοδιότητας της εξασφαλίζοντας την συνεχή λειτουργία τους και όχι με διαλείμματα, έως την ευόδωση διαγωνισμών που φυσικά και τους θεωρούμε απαραίτητους.

Ζητάμε την ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Διοίκηση ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία του Κ.Β.Ε.Α. και να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε πάντα αρωγοί. Δεν θα συναινέσουμε όμως ποτέ στην υποβάθμιση ή την αναστολή της λειτουργίας των εργαστηρίων.

Μετά τιμής.

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ