ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 1ης και 2ης ΥΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Βασίλη Κικίλια

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: κ. Κωτσιόπουλο Ιωάννη

 

Αρ. Πρ. :  1325 /1/4/2020

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε στη μέση μίας παγκοσμίως πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Οι καταστάσεις που βιώνουμε κρίνουν την κοινωνική συνοχή και το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας δοκιμάζει τα όριά του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν όχι γνώριμο ιό με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Ως εκ τούτου, η συμβολή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και απορρέει από το ρόλο και τη φύση καθεαυτή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε ολόκληρη τη χώρα υφίστανται εκατοντάδες Δημόσιες Δομές ΠΦΥ, με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο ενισχυόμενο από  το προσωπικό των Το.Μ.Υ., θα μπορούσε να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Η ενίσχυση και πλήρης αξιοποίηση των δομών της ΠΦΥ συγκυριακά μεταξύ άλλων θα συμβάλει:

  • Στη διαχείριση και τον έλεγχο της νόσου σε επίπεδο κοινότητας.
  • Στην υποστήριξη των ασθενών που νοσούν στο σπίτι και τη στήριξη της οικογένειάς τους.
  • Στην καταγραφή των περιπτώσεων και την επιδημιολογική διερεύνησή τους, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία και επιδημιολογικά δεδομένα τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Στην αποσυμφόρηση των γενικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19 από τη διαλογή και διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων με ήπια συμπτώματα που προσφεύγουν στις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε επιτυχώς δεκαετίες και πλέον, αφορούν χρόνια αλλά και έκτακτα περιστατικά, ανακόπτοντας  την ροή αυτών προς την δευτεροβάθμια περίθαλψη (γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα). Δεν θα πρέπει άλλωστε να προσπερνάμε το  ότι η εξάπλωση του covid-19 δεν επηρέασε την πορεία των υπόλοιπων νοσηρών καταστάσεων στους ασθενείς.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης  ΥΠΕ, υποστηρίζει και στέκεται πάντα δίπλα στους συναδέλφους όλων των κλάδων που στελεχώνουν τη δημόσια ΠΦΥ    διεκδικώντας:

  • Ενίσχυση των Κ.Υ., των Περιφερειακών Ιατρείων Υγείας, των Τοπικών Ιατρείων με το αναγκαίο υγειονομικό, εργαστηριακό, διοικητικό, ιατρικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα και διαχείριση του πληθυσμού ευθύνης τους, όπως είναι ο γενικός πληθυσμός, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.
  • Μονιμοποίηση του υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού και εργαζομένων με προγράμματα ΟΑΕΔ άμεσα.
  • Εφοδιασμό των Κ.Υ. με διαγνωστικά για τον Covid-19 τεστ, για την δωρεάν και έγκαιρη δυνατότητα ανίχνευσης του ιού στην κοινότητα, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα και να αποσυμφορίζονται τα νοσοκομεία.
  • Πάγωμα των μετακινήσεων προσωπικού των Κ.Υ. στα νοσοκομεία, οι οποίες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας είναι και θα αποδυναμώσουν την κάλυψη και φροντίδα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ευθύνης του κάθε Κ.Υ.
  • Άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Πλήρης εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ΜΑΠ (μέτρων ατομικής προστασίας) και ειδών απολύμανσης και καθαριότητας, για την προστασία όλου του προσωπικού κατά τη διαδικασία διαλογής και διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων, καθώς και των προσερχόμενων στα Κ.Υ. και Το.Μ.Υ. Συστηματική απολύμανση των Δομών Υγείας.
  • Διασύνδεση των Κ.Υ με τις υπόλοιπες υπηρεσίες δημόσιας υγείας καθώς και της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για την υποστήριξη των κρουσμάτων που παραμένουν εντός της οικείας τους και των οικογενειών αυτών.
  • Ανάπτυξη κλιμακίων εκπαιδευμένων και άρτια εξοπλισμένων, διαγνωστικής και θεραπευτικής παρέμβασης μέσω κατ οίκον επισκέψεων στην κοινότητα.
  • Αξιοποίηση των εργαζομένων των Το.Μ.Υ. που έχουν ήδη συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς στην κοινότητα και στο Δήμο.

Το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων, η μεταφορά προσωπικού με συνέπεια την αποδυνάμωση της Π.Φ.Υ. δεν συνιστά λύση. Λύση είναι οι προσλήψεις προσωπικού άμεσα.

Στις δύσκολες ώρες που διανύουμε είναι σημαντική και καθοριστική η ορθή αξιοποίηση και διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ βρισκόμαστε διαχρονικά στην υπηρεσία του ατόμου και της οικογένειας, αλλά κυρίως όλων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, τους  οποίους καλούμαστε ως κοινωνία και ως σύστημα υγείας να προστατέψουμε αυτή τη δύσκολή στιγμή. Επομένως η ενίσχυση και όχι η αποδυνάμωση των Κ.Υ. θα αποβεί καθοριστική, τόσο στην εξέλιξη όσο και στην επιτήρηση της νόσου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και συνδρομή.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΥΦΟΥΛΤΣΑΝΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ